Sorella & Zarko Perfumes

Hip Deens: moleculaire parfums

Een parfum is niets zonder de huid, aldus Zarko Ahlmann Pavlov, een eigenzinnige Deense parfumeur.

Hij werkte jarenlang aan formules om een zogeheten ‘fusie van moleculaire deeltjes’ bij elkaar te vangen.

Op je huid
Wat Zarko betreft moesten het ook echt geuren worden die de Scandinavische ziel, het klimaat en de lifestyle vangen. Natuurlijk kan bij iedereen een geur net weer iets anders ruiken. Maar in de basis ruik je dan uiteindelijk wel altijd dezelfde zweem. Dat is bij deze parfums niet het geval. Eerst sniffen aan de flacon heeft ook geen zin – je moet ‘m echt op je huid aanbrengen zodat de moleculen, in reactie met je huid, een unieke geur gaan ontwikkelen.

Noorderlicht
Zarko praat ook niet over de ingrediënten of een traditionele opbouw (top, midden, basis) maar omschrijft elk parfum als een ‘beleving’. Zo noemt hij Inception als science fiction in een fles en is Pink Molécule 090-09 een interpretatie van het gevoel dat je krijgt bij het Noorderlicht met een glas rosé Champagne in de hand… Zie je het plaatje voor je?

Aura
De meest opmerkelijke creatie is Molécule 2234-38. Deze geur wordt schijnbaar één met je aura, aldus Zarko, want hij past zich aan de temperatuur van je huid aan – maar ook aan je gemoedstoestand en je lichamelijke conditie.